Yara ir Viking Malt sieks sumažinti CO2 (anglies dioksido) išsiskyrimą salykliniuose miežiuose
Yara ir Viking Malt pasirašė bendradarbiavimo sutartį, kurios tikslas yra pagerinti salyklinių miežių auginimą ir tuo pačiu metu sumažinti CO2 dujų išsiskirimą į aplinką. Projektas bus vykdomas Suomijoje, Švedijoje, Danijoje, Lietuvoje ir Lenkijoje.
Naudojant Yara trąšas ir preciziškas žemdirbystės technologijas kartu su svaria Viking Malt patirtimi salyklinių miežių srityje bus siekiama ženkliai (net iki 25%) sumažinti CO2 išsiskirimą.
Salyklinių miežių produkcijos paliekami anglies dioksido kiekiai bus stebimi pasirinktuose ūkiuose. Tuomet pagal rezultatus ir išsikeltus tikslus veiklos rekomendacijos bus pateiktos visiems ūkiams, kurie tiekia savo produkciją Viking Malt kompanijai. CO2 bus apskaičiuojamas naudojantis Cool Farm Tool programa, prie kurios kūrimo prisidėjo ir Yara.
Dėl kintančio klimato, aukštos kokybės salyklinių miežių auginimas susiduria su iššūkiais. Yara sukūrė precizinio tręšimo sprendimus, kurie priklausomai nuo augimo sąlygų leidžia nustatyti kokį azoto kiekį naudoti. Tai leidžia ūkininkui lengviau pasiekti tinkamą baltymų lygį ir pagerinti azoto panaudojimo efektyvumą. Moderni tręšimo technologija leidžia pilnai išnaudoti naujų salyklinių miežių veislių potencialią tuo pačiu metu kontroliuojant baltymų kiekį.
“Mūsų klientams ypatingai rūpi tiek kokybė, tiek aplinka. Mes norime sumažinti mūsų produktų daromą įtaką aplinkai, o mūsų galimybė prasideda pačioje visos šios grandinės pradžioje. Tai dera su resursų panaudojimo efektyvinimu mūsų salyklo gamyklose” sako Kasper Madsen, CEO ir Viking Malt grupės vadovas.
Be precižiškos žemės ūkio veiklos yra svarbu naudoti tokias trąšas, kurių gamyba ir panaudojimas išskiria mažiau anglies dioksido. Būtent Yara trąšos dėl įdiegtos pažangios katalizacijos technologijos ir yra tokios.
“Mūsų bendradarbiavimas su Viking Malt yra labai svarbi, į ūkininkus orientuotos Yara strategijos dalis – pasiūlyti išmanius, kokybiškus, efektyvius tręšimo sprendimus, kurie gali užtikrinti finansinę naudą ūkininkui.” sako Yara Europos verslo plėtros direktorius Jari Pentinmäki.
The Cool Farm Tool programa yra nemokama internetinė aplikacija, kuria naudojantis ūkinininkas gali apskaičiuoti išsiskyrusį anglies dioksidą, vandens sąnaudas ir biologinės įvairovės padaromą įtaką žemės ūkio veiklai. Yara taip pat prisidėjo prie šios aplikacijos sukūrimo. Nuoroda: https://coolfarmtool.org/
Papildomos informacijos teiraukitės:
Edgaras Bačėnas, Generalinis direktorius, Yara Lietuva, tel. +370 612 22 862
Jari Pentinmäki, Europos verslo plėtros direktorius, Yara, tel. +358 40 848 9061
Darius Vilkas, direktorius, Viking Malt, tel. +37068250322
Dainius Kaminskas, Agronomas, Viking Malt, tel. +37061617620
Atgal